Vil du også gerne have en udestue i dit hjem?

Du har altid drømt om at få en udestue i dit hjem, og nu er tiden ved at være inde til at handle på det. Men hvilken en skal du vælge? En udestue er ikke et nyt fænomen, men det er forholdsvist nyt, at udestuer i dag er så isolerede, at de ikke blot er rum, der kun kan bruges om sommeren. Mange eksisterende huse indeholder en udestue, som er alt for kold om vinteren, men det er der også råd for, hvis du gerne vil have et rum, som du kan bruge hele året.

Der findes sidemodeller, gavlmodeller, hjørnemodeller, runde udestuer, høje udestuer, store udestuer og små udestuer. Mulighederne er uendelige, så hvor skal du egentlig starte?

Udestue – hvor skal du starte?

Det første, som du skal gøre op med dig selv, er selvfølgelig, hvilke behov du har, når det kommer til en udestue. Er det tænkt som en sommerstue eller en stue, der får dig nærmere på lyset året rundt? Måske skal det være et ekstra rum, som du kan holde selskaber i – måske endda juleaften? Det kan også være, at du bor et sted med meget vind og derfor ønsker at indkapsle et rum i glas, så du kan nyde udsigten – helt vindstille?

Uanset hvad skal du afdække dine behov, og først derefter kan du vælge udestueelementer til din udestue. Behovet er det vigtigste, men dernæst kommer udtrykket. Bor du i en klassisk murermestervilla fra 1930’erne, skal du selvfølgelig vælge en stil til din udestue, der passer hertil. Du gør altid klogt i at tage udgangspunkt i den eksisterende bolig, når du skal vælge elementer.

Elementer til din udestue

En udestue vil typisk være indhyllet i glas, så det er et godt sted at begynde med vinduerne. Her skal dine og husets behov igen afdækkes. Er der i dit eksisterende hus monteret bondevinduer, vil det være en god idé at fortsætte den stil i din udestue.

Dernæst skal der tages stilling til hvor mange partier, der skal være, og hvor store, de skal være. Standardmål vil selvfølgelig gøre projektet mest billigt, og det foretrækker de fleste. Kræver din udestue specialmål, kan du med fordel kontakte et vinduesfirma, som kan give dig kyndig vejledning.

Du skal også beslutte dig for, om elementerne skal være i træ eller plast, om de skal kunne åbnes og lukkes, og hvilken farve de skal komme i. Bygger du en udestue, er det vigtigt, at du gør et godt forarbejde og tilraner dig erfaringer fra andre, så du ikke begår klassiske fejl. Det er bedst at gøre det rigtigt første gang.